Mindfulness-Based Compassionate Living

Van mindfulness tot heartfulness

Bij de beoefening van mindfulness gaat het niet alleen om het cultiveren van opmerkzaamheid maar ook om het ontwikkelen van een houding van mildheid. Het gaat dus niet alleen om louter gewaar zijn, om het openen van het oog, maar ook om het openen van het hart voor wat zich aandient, juist ook wanneer dat pijnlijk is.

Wanneer we inzien dat ons streven het onbeheersbare te beheersen alleen maar tegen ons werkt, kan er ruimte ontstaan voor een andere houding en kan mindfulness zich verdiepen met compassie of mededogen, met heartfulness.

Het is niet zo dat we eerst het een moeten beoefenen en dan pas aan het ander toekomen. Wanneer het oog zich opent, kunnen we tegelijkertijd ons hart openen voor wat er is. Wanneer het hart zich opent, krijgt het oog op een dieper niveau weer meer te zien. Bij de beoefening gaan beide hand in hand.

In oude Aziatische talen bestonden geen aparte woorden voor hart en geest, maar werd één begrip gebruikt dat verwijst naar beide als één geheel: hart-geest. Zoals in het Chinese teken voor mindfulness (of heartfulness), dat op deze site steeds is afgebeeld in de linker bovenhoek. Het bovenste deel betekent ‘nu’, het onderste deel ‘hart-geest’.

Er wordt in Azië ook wel het beeld van een vogel gebruikt om te benadrukken dat de ontwikkeling van een scherpe geest en een compassievol hart bij elkaar horen.

 

Besef dat, zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te vliegen,
wijsheid en compassie gelijktijdig ontwikkeld dienen te worden.

- Matthieu Ricard -