Mindfulness-Based Compassionate Living

Basistraining

MBSR is de basiscursus voor ieder die gezonder met stress wil leren omgaan. Deze training wordt binnen en buiten de gezondheidszorg gegeven. MBCT wordt doorgaans binnen de ggz gegeven om terugkeer van depressie te voorkomen bij hen die eerdere episodes van depressie hebben gehad.

Inmiddels zijn er meerdere aanpassingen van MBSR en MBCT voor verschillende specifieke problemen of doelgroepen, zoals: chronische pijn, vermoeidheid, burn-out, kanker, angst, actuele depressie, bipolaire stemmingsstoornissen, eetstoornissen, verslaving, ADHD, autisme spectrum stoornissen, psychotische kwetsbaarheid, persoonlijkheidsproblematiek; jongeren, ouderen, partners, ouders en kinderen.

In de praktijk worden MBSR en MBCT vaak geïntegreerd aangeboden omdat het zelfonderzoek van mindfulness zich nu eenmaal niet speciaal richt op een bepaalde klacht, stoornis of aandoening, maar juist op onze relatie met stress en ongemak, in welke vorm ook.

Wie op zoek is naar een cursus bij een erkende mindfulnesstrainer wordt verwezen naar de site van de VMBN, de vereniging van mindfulnesstrainers in Nederland en Vlaanderen.

 

De wijze leraar trekt je niet het huis van zijn wijsheid binnen,
maar leidt je tot de drempel van je eigen geest.

- Kahlil Gibran -