Mindfulness-Based Compassionate Living

Profiel & Contact

Profiel

Erik van den Brink is psychiater/psychotherapeut en ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer op basis van jarenlange ervaring met meditatie en scholing bij internationaal vooraanstaande docenten. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in de ambulante GGz en leidde diverse zorgvernieuwende projecten, zoals acute deeltijdbehandeling en psychiatrische thuiszorg (als alternatieven voor klinische opname), en een polikliniek voor mensen met stemmingsstoornissen. Vanaf de oprichting was hij betrokken bij het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis in Groningen, waar reguliere poliklinische behandeling gecombineerd wordt met complementaire behandelmethoden.

Hij heeft een brede psychotherapeutische ervaring en verdiepte zich onder meer in Solution Focused Therapy, Acceptance & Commitment Therapy en Compassion Focused Therapy. Hij heeft speciale interesse in op mindfulness gebaseerde en compassiegerichte methoden (MBSR, MBCT, MBCL, interpersoonlijke mindfulness), waarbij mensen leren hun eigen therapeut, mentor en coach te worden.

Als psychiater/psychotherapeut is hij momenteel zelfstandig werkzaam vanuit MBCL Training & Therapie, onder meer bij Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum in Haren voor mensen met kanker en hun familie. Als trainer maakt hij deel uit van De Werkschuur, een bedrijf dat zich ten doel stelt mindfulness- en verdiepingstrainingen als MBCL op een toegankelijk manier aan te bieden aan een ieder die daarvoor belangstelling heeft.

Als docent en auteur werkt hij nauw samen met Frits Koster, met wie hij de compassietraining of MBCL ontwikkelde als verdiepingscursus voor hen die reeds kennis hebben gemaakt met mindfulnessbeoefening. Zij geven trainingen, supervisies, lezingen en workshops in binnen- en buitenland. Van hun boek Compassievol leven, waarin de achtergronden en de praktijk van het programma worden beschreven, verscheen in 2016 de herziene editie bij Uitgeverij Boom, Amsterdam. Er zijn inmiddels Engelse, Duitse en Spaanse vertalingen. In 2015 verscheen voor breed publiek het zelfhulpboek Compassie in je leven (Boom, Amsterdam). 

"Ik werk vanuit een diepe motivatie om bij te dragen aan de verlichting van lijden en de bevordering van welzijn. Bij voorkeur maak ik gebruik van methoden die ons zelfhelend vermogen aanspreken, met zoveel mogelijk heilzame en zo min mogelijke schadelijke (bij)werkingen. Omdat mensen zowel op elkaar lijken als van elkaar verschillen, in ziekte en gezondheid, gaat het daarbij om het juiste evenwicht tussen Evidence-Based Practice en Practice-Based Evidence."

Zie ook linkedin.

Contact

Voor e-mail contact klik hier.

- MBCL Training & Therapie -

BIG-geregistreerd psychiater en psychotherapeut
Lid ACBS-BeNe, VMBN (categorie 1)