MBCL

MINDFUL QIGONG

Jun 25, 2021
MINDFUL QIGONG

Deze zomer begeleidde ik in het kader van de CVM-ochtendmeditaties twee keer ma-vr 7.00-7.30 Mindful Qigong. Er werd daarbij niet zittend of liggend, maar vanuit een staande houding bewegend gemediteerd.
5-9 juli 2021 stond de eerste serie en 19-23 juli de tweede serie Qigong Shibashi op het programma.

Wat is Qigong?
‘Qigong’ is een verzamelnaam voor Chinese gezondheidsoefeningen (qi = levensenergie, gong = oefening). Deze hebben al een eeuwenlange geschiedenis en zijn ontwikkeld om de levensenergie in balans te brengen, de meridianen te openen, de interne organen te masseren en spieren en pezen te versterken. Ze worden ook als ‘opwarming’ voor Tai Chi gebruikt, van oorsprong een vechtkunst die nu vooral nog als vreedzame bewegingskunst beoefend wordt. Een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek bevestigt de positieve effecten van Tai Chi en Qigong op onze gezondheid. Sinds de jaren 80 nam de bekendheid in het Westen toe met de ontwikkeling van Qigong Shibashi. Dit zijn series van 18 oefeningen (shibashi = 18) samengesteld door Tai Chi/ Qigong leraren ter verbetering van onze algehele conditie, die ook voor mensen in westerse culturen heel toegankelijk zijn. Ik ben dankbaar dat ik de heilzame effecten ervan heb leren kennen en begin er graag de dag mee.

Terwijl Tai Chi lange, meer complexe bewegingsvormen kent, is Qigong relatief eenvoudig met simpele, herhalende bewegingen, die gemakkelijk te leren zijn en zich goed lenen om in seculiere mindfulnesstrainingen te integreren. Ze kunnen een minder belastend alternatief zijn voor mensen die moeite hebben met de Hatha Yoga in MBSR. Ik bied Qigong daarom steeds meer in mijn trainingen aan. De bewegingen ondersteunen een vriendelijke houding naar ons lichaam en naar onszelf. Ze zijn zacht, vloeiend en speels, innig verbonden met het ademproces, en ook geschikt voor ouderen en mensen met lichamelijke ongemakken. Ik noem het ‘mindful’ Qigong omdat het – net als bij mindful yoga – gaat om de verbinding tussen lichaam en geest. We oefenen niet alleen ons lichaam in bepaalde bewegingsvormen, maar ook onze geest in het opmerken van wat zich van moment tot moment daarbij voordoet.

De online sessies terugzien

Je kunt beide series terugzien bij Mindful Leven van het CVM wanneer je aldaar een account aanmaakt:

Klik hier voor serie 1
Klik hier voor serie 2

Je hoeft niet al ervaring met Qigong te hebben. Elke serie is ook afzonderlijk te volgen. Er wordt veel herhaald, wel wordt later in de week minder uitleg gegeven dan aan het begin. Net als bij yoga is het belangrijk dat je vriendelijk met je lichaam omgaat en je grenzen respecteert. Draag gemakkelijk zittende kleding. Je hebt niet veel ruimte nodig maar zorg dat je, met je beeldscherm in het zicht, op een vlakke bodem stevig staat, en je armen in alle richtingen kunt spreiden, ook als je een flinke stap voor-, zij- of achterwaarts doet.

Graag nodig ik je uit kennis te maken met mindful Qigong.

Erik van den Brink, juni 2021