MBCL

VLAG UIT VOOR "LAND VAN ONS"

Aug 2, 2022

De coronapandemie en de lockdowns vielen samen met het afbouwen van mijn werk in de ggz. Liever dan al met pensioen te gaan, gunde ik mijzelf ruimte om het beste wat ik heb geleerd door te kunnen geven en verder te ontwikkelen – als mindfulness- en compassietrainer, opleider en supervisor. Ik kreeg meer tijd voor qigong in de open lucht en wandelmeditaties en ben de intensievere verbinding met mijn omgeving en de natuur enorm gaan waarderen.

Ik woon in een van oudsher boerendorp. Momenteel hangen er veel omgekeerde vlaggen. Ik sympathiseer zeker met mensen die in de kern van hun bestaan bedreigd worden. Ik voel ook de pijn van het toegenomen leed in de natuur, waarvoor veel eerder de noodvlag gehesen had mogen worden. Door overmatig bemesten en maaien zijn er de afgelopen jaren vele groene woestijnen bijgekomen, ten koste van talloze planten, bodemdieren, insecten en weidevogels, funest voor ecologisch evenwicht en klimaat.

Gelukkig zie, hoor, voel, ruik en proef ik ook hoopvolle ontwikkelingen. De es bij het dorp, waar ik graag wandel, behoort inmiddels toe aan Land van Ons. Deze coöperatie van burgers koopt uitgeputte en kwetsbare landerijen in Nederland aan. Ze laat deze beheren door boeren die natuur- en klimaatvriendelijk willen werken en de biodiversiteit en het landschap willen herstellen.

Heerlijk om door het mulle zand van de esweg te stappen – als het even kan blootsvoets – langs de bloemrijke akkerranden en wonderschone velden met boekweit en huttentut. Ik had nog nooit van dat laatste gewas gehoord en weet nu dat het een smakelijke culinaire olie oplevert.

Sinds ik me niet meer aan reguliere kaders hoef te houden, bied ik mensen die dat willen walk & talk sessies. De esweg is favoriet. Hoe mooi om in de open ruimte te werken, terwijl het lijf beweegt en de geest wordt verrast door onvermoede perspectieven. Zoals iemand pas benoemde hoe troostrijk de blauwe korenbloemen ons gesprek begeleidden.

Ik steek graag een fiere vlag uit voor Land van Ons. Een prachtige organisatie waarmee boeren, burgers en de natuur weer met elkaar bevriend kunnen raken, ook zonder overheidssteun. Deze week kwam het bericht dat er inmiddels 20.000 deelnemers zijn. Ik ben blij dat ik er een van ben. Voor een klein bedrag ben je al lid en voor nog minder koop je een vierkante meter grond. Zegt het voort!