MBCL

Compassievol leven - Een mindfulness-based verdiepingsprogramma

Auteur Erik van den Brink & Frits Koster Uitgever Boom, Amsterdam 2016, volledig herziene editie (paperback, 376 p.) met gratis e-book en 28 audio-downloads

Theorie en praktijk van MBCL voor professionals en andere geïnteresseerden. Voorwoord: Paul Gilbert, Edel Maex. Uitgebreide wetenschappelijke referenties, gratis e-book, audio downloads.

Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie of mededogen. Compassievol leven biedt een rijke verkenning en praktische oefeningen voor een leven met meer mildheid en aandacht, naar onszelf en naar anderen.

Compassievol leven beschrijft de compassietraining, bekend als Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL), zoals de auteurs deze hebben ontwikkeld in de ggz als een verdieping van bestaande basistrainingen in mindfulness. Hulpverleners, hulpzoekenden en allen die overmatige stress, pijn en lijden willen verlichten en voorkomen, kunnen met deze wetenschappelijke onderbouwde training groeien in gezondheid, veerkracht en welzijn.

De theoretische achtergrond, de uitgebreide referenties en de mogelijkheid alle belangrijke oefeningen te downloaden, maken dit boek zeer geschikt voor hen die professioneel willen werken met MBCL. De inhoud en de oefeningen zijn afgestemd met het Boom Hulpboek Compassie in je leven, dat aanbevolen wordt voor deelnemers aan de training.

AANBEVOLEN DOOR EXPERTS IN HET VELD

Compassievol leven is een overtuigende gids, die vakkundig overbrengt hoe compassie kan worden gecultiveerd om lijden te verlichten.
Willem Kuyken, PhD, Professor of Clinical Psychology, University of Oxford.

Dit boek is voorbestemd om van grote waarde te zijn, niet alleen voor de lezers, maar ook voor degenen die zij ontmoeten.
Barbara Fredrickson, PhD, Professor of Psychology, University of North Carolina.

Dit is een wonderschoon pad voor een leven dat is gebaseerd op mindfulness en mededogen. Een boek om te koesteren.
Uit het voorwoord van Paul Gilbert, PhD, FBPsS, OBE, professor of Clinical Psychology, University of Derby, UK.

De dharma herbergt meerdere schatten. Ik kan alleen maar hopen dat er meer boeken als dit komen, die de onmetelijke rijkdom van de dharma verder exploreren en toegankelijk maken daar waar het het meest nodig is: daar waar mensen lijden.
Uit het voorwoord van Edel Maex, psychiater Stresskliniek ZNA, Antwerpen.

Zonder zelfcompassie kunnen we onszelf niet werkelijk helen en bevrijden. “Compassievol leven” is een heldere, praktische gids om een bewuste en vriendelijke relatie te ontwikkelen met ons innerlijke leven. Van daaruit kunnen we ons met een wijs en zorgzaam hart verbinden met de wereld om ons heen.
Tara Brach, PhD, klinisch psycholoog en meditatieleraar, USA.

“Compassievol leven” is een belangrijk en prachtig boek… Terwijl mindfulness groeit in populariteit, is het even belangrijk specifieke wegen te ontwikkelen om “heartfulness”, vriendelijkheid en verbondenheid te cultiveren. Juist dat doen Frits en Erik met de ontwikkeling van Mindfulness-Based Compassionate Living. Op intelligente en bekwame wijze hebben zij een rijk en krachtig programma ontwikkeld dat ongetwijfeld velen goed zal doen.
Vidyamala Burch, medeoprichter van Breathworks, UK.

Met grote wijsheid en bekwaamheid biedt dit boek een manier om te verdiepen en verder te ontwikkelen wat men begint te leren in een achtweekse mbsr- of mbct-training. Hier krijgen deelnemers bouwstenen aangereikt om compassie te laten floreren – de mogelijkheid om uit het strijdtoneel van gedachten te stappen en zacht en teder de ervaring te laten zijn zoals deze is. Dit boek beschrijft een programma dat deze compassievolle houding naar de voorgrond brengt en dat systematische methoden aanreikt om ze te ontwikkelen, zodat compassie in aandacht een natuurlijk en toegankelijk deel van ons bestaan wordt. Een wonderschone bijdrage.
Rebecca Crane, PhD, directeur van Centre for Mindfulness Research and Practice, Bangor University, UK

Dit vernieuwende boek brengt de oude, heilzame wijsheid van compassiebeoefening bij een modern publiek. Gebaseerd op solide onderzoek, contemplatieve ervaring en de klinische praktijk, versterkt dit programma in acht sessies onze natuurlijke aanleg tot compassie en biedt het belangrijke methoden om op een gezonde, radicaal nieuwe wijze met emotionele pijn om te gaan.
Christopher Germer, PhD, klinisch psycholoog, Harvard Medical School, USA.

Dit boek is een juweel, vol inzicht en wijsheid. Het brengt moderne wetenschap en oude wijsheid, verstand en ethiek, theorie en praktijk, en hoofd en hart heel effectief bij elkaar.
Sister Stan (Sr. Stanislaus Kennedy), sociaal geëngageerd campagnevoerder, The Sanctuary, Dublin.

Dit boek, dat in detail het trainingsprogramma beschrijft dat bekendstaat als Mindfulness-Based Compassionate Living (mbcl), voedt het brein en het hart. Erik van den Brink en Frits Koster presenteren een solide overzicht van de wetenschappelijke basis van compassietraining. Ze laten ook op een menselijke manier zien hoe waardevol het openen van ons hart naar onszelf en anderen kan zijn voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn… Ik beveel dit boek van harte aan, voor persoonlijk gebruik en vanwege de rijke mogelijkheden om compassietraining bij anderen te introduceren.
Linda Lehrhaupt, PhD, directeur Institut für Achtsamkeit und Stressbewältigung & Institute for Mindfulness-Based Approaches, zenmeester, Duitsland.

Dit boek is bedachtzaam en fijngevoelig geschreven vanuit de diepte van de dharma. Het is ook toegankelijk voor mensen met minder diepgaande meditatiebeoefening. Mogen velen erdoor geraakt worden en de smaak van vrijheid proeven.
Florence Meleo-Meyer, directeur van het Oasis Institute, Center for Mindfulness, University of Massachusetts Medical School, USA

Terwijl de positieve effecten van mindfulness in een therapeutische context welbekend zijn, suggereert nieuw wetenschappelijk onderzoek dat zelfcompassie eveneens een sleutel is tot geestelijke gezondheid. Dit boek biedt innovatieve methoden die hulpverleners en cliënten kunnen helpen een compassievollere relatie met zichzelf en anderen te ontwikkelen.
Kristin Neff, PhD, Associate Professor in Human Development, University of Texas, USA.

Compassie bevindt zich in het hart van mindfulness-based interventies in de gezondheidszorg. Het is bemoedigend om de recente interesse in compassie te verwelkomen, zowel in de klinische praktijk als in research. Dit boek levert een waardevolle bijdrage op dit terrein, in het bijzonder ten aanzien van het geven van compassietraining aan patiënten met psychiatrische stoornissen als depressie en angst. Beide auteurs hebben uitgebreide ervaring in het aanbieden van mindfulness- en compassietraining aan deze populatie. Wij zijn verheugd met hen samen te werken in het onderzoek naar de effectiviteit van Mindfulness-Based Compassionate Living, als een vervolgtraining in een randomised clinical trial bij patiënten met terugkerende depressie.
Prof. Anne Speckens, PhD, hoogleraar psychiatrie, Radboud Universitair Medisch Centrum, Nijmegen.