MBCL

Vier levensvrienden - Geleide meditatieoefeningen voor vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid

Auteur Frits Koster, Erik van den Brink & Jetty Heynekamp Uitgever Asoka, 2013 (2 audio-CD's en een begeleidend boekje (63 blz))

Een praktische inleiding tot de vier hartkwaliteiten vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. Met voorwoord van Han de Wit en vele luisteroefeningen.

Maak kennis met vriendelijkheid, compassie, (mede)vreugde en gelijkmoedigheid. Deze vier ego-overstijgende levensvrienden bestrijken alle vier een ander terrein. Als je spreekt van een welzijnsthermometer dan richt compassie zich op het gebied onder nul graden. Vriendelijkheid richt zich op het gebied boven nul, terwijl medevreugde zich specifiek richt op de extra aangename en warme temperatuur. Gelijkmoedigheid dient als een beschermend omhulsel en als bescherming bij extreme temperaturen. Op de cd’s staan geleide meditatieoefeningen om de vier verheven gemoedstoestanden tot ontwikkeling te brengen. Het boekje dient als ondersteuning, biedt achtergrondinformatie en beschrijft de valkuilen die op kunnen treden bij de beoefening.

"Wat dit elegante en praktische boekje laat zien, is dat we de positieve aspecten van onze menselijke natuur, zoals welwillendheid en compassie, vreugde over andermans voorspoed en ruimhartigheid, in onszelf kunnen leren onderkennen en cultiveren. We kunnen er onze levenshouding van maken en zo ook ons pijnlijke wantrouwen tegenover onze eigen menselijke natuur van ons afschudden. Daar worden we sterkere en gelukkiger mensen door."
Uit het voorwoord van Han F. de Wit, auteur van onder meer De verborgen bloei (Ten Have, 2006) en Het open veld van de ervaring (Ten Have, 2008).